Kolik stojí úvěr? To vám prozradí RPSN.

Co se ale skrývá za nepřístupnou zkratkou RPSN? RPSN je roční procentní sazba nákladů úvěru. Je to ukazatel, který spotřebiteli umožňuje posoudit výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. Výpočet tohoto ukazatele patří k opravdovým matematickým lahůdkám. Pro nás ale není důležité, jak se RPSN počítá, nýbrž k čemu toto číslo slouží.

RPSN je pro nás spotřebitele totiž skutečně užitečná věc. Umožnuje nám mezi sebou objektivně porovnat jednotlivé úvěry a vybrat si ten nejvýhodnější. Na rozdíl od úrokové sazby v sobě RPSN zahrnuje veškeré poplatky spojené s úvěrem, takže nám ukazuje skutečnou cenu úvěru. O jaké poplatky se jedná? Může jich být celá řada – například:

  • poplatky za posouzení žádosti
  • poplatky za uzavření smlouvy
  • poplatky za správu úvěru
  • poplatky za vedení účtu
  • pojištění schopnosti splácet a další.

Všechny tyto položky se mohou v součtu měsíčně pohybovat v řádech stokorun i tisícikorun. Proto je tak důležité sledovat nejen úroky, ale i RPSN. Obecně platí, že čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.

Mnoho poskytovatelů láká na příznivé úrokové sazby, nicméně neuvádí, jaké poplatky si za úvěr účtují. V praxi to pak vypadá tak, že hodnota RPSN se v reklamní nabídce krčí někde na konci textu uvedená drobným písmem. A některé firmy ji pro jistotu neuvádí vůbec! Zde je dobré vědět, že každý, kdo nabízí spotřebitelský úvěr, má ze zákona povinnost vždy uvádět RPSN. Výjimku tvoří pouze úvěry nižší než 5 000 Kč nebo vyšší než 1,88 milionu Kč. Pokud v nabídce poskytovatele RPSN chybí nebo je uvedeno nejednoznačně (např. RPSN již od…), mějte se na pozoru. Je možné, že vás poskytovatel tahá za nos nízkým úrokem, zatímco náklady na správu úvěru samotnou půjčku několikanásobně prodražují. Je zbytečné naletět podvodníkům nebo lichvářům, když se dnes na nebankovním trhu vyskytuje řada solidních firem a produktů. Zkuste například úvěrovou kalkulačku Hypopůjčky! Na té si snadno spočítáte splátky, RPSN i výši úroků a své výpočty pak hravě porovnáte s dalšími nabídkami.

Zveřejněno dne 19.02.2016

Zpět