Nastavit maximální výši úroků?

Čas od času se v diskuzi o půjčkách objeví návrh určit maximální výši úroku, kterou si poskytovatel může za úvěr naúčtovat. Takový návrh vypadá na první pohled rozumně. Podle jeho zastánců by pomohla lidem, kteří kvůli vysokým nákladům na půjčku dostali do dluhové pasti. Na negativní dopady však upozorňují nejen poskytovatelé úvěrů, ale i mnozí odborníci včetně Světové banky.

Problém: krátkodobé půjčky

Podobné návrhy totiž mohou k nelegálním lichvářům a podvodníkům nové klienty dokonce nahnat. Pokud by například uspěl některý z návrhů zákona, které vypracovali počátkem roku poslanci SPD a KSČM, mělo by maximální roční RPSN u půjček činit okolo 20 %. Zákonodárci však očividně nepočítali s krátkodobými půjčkami menšího objemu, kde je v přepočtu úrok mnohem vyšší. Tyto půjčky by se licencovaným poskytovatelům nevyplácelo za daných podmínek poskytovat, a klient by se musel porozhlédnout v šedé zóně.

Lichváři nezmizeli

A šedá zóna za hranicí zákona je velice pestrá a nebezpečná. V divokých dobách před rokem 2017 existovalo na českém trhu zhruba 55 tisíc poskytovatelů rychlopůjček. Od roku 2017 smí nebankovní půjčky nabízet jen společnosti, které ČNB prověřila a udělila jim licenci. Těchto společností není ani celá stovka, desetitisíce ostatních poskytovatelů se stáhly do ilegality a své služby nabízejí nezákonně. K jejich častým lichvářským praktikám slouží nejen vysoké úroky, poplatky a pokuty za nesplácení. Za lichvu lze podle některých odborníků považovat i případ, když za drobný úvěr musíte ručit neúměrně hodnotnější nemovitostí, o kterou podle smluvních podmínek navíc snadno přijdete.

Zvyšovat finanční gramotnost

Zákony a regulace mohou řešit následky, ovšem nikdy neodstraní příčinu, proč se tolik českých domácností do potíží dostává. Tou je obecně nízká finanční gramotnost. „Znalost RPSN, tedy základního ukazatele, podle nějž by se měli spotřebitelé rozhodovat, je tristní,“ říká Daniel Šmejkal z Poradny při finanční tísni. Stát je v tomto ohledu velmi pasivní a o finanční osvětu se starají spíše neziskové společnosti, weby zaměřené na finance nebo seriózní úvěrové společnosti. 

Zveřejněno dne 21.10.2019

Zpět