Nebankovní trh se pročistil. Půjčky budou smět poskytovat jen společnosti s licencí.

Přehlcený a nepřehledný, takový byl podle politiků český nebankovní trh. Až do loňského roku na něm figurovalo tisíce poskytovatelů půjček, kteří nekontrolovaně poskytovaličasto předražené a neférové půjčky. Vláda proto v polovině loňského roku schválila nový zákon o úvěru pro spotřebitele, který měl s nepoctivými podnikavci rázně skoncovat a pročistit trh.A nutno říct, že očista to byla důkladná! Z původních zhruba 10 tisíc poskytovatelů nebankovních půjček jich zůstalo přibližně 100. Ti nyní žádají o licenci u České národní banky.

V minulých letech trh s nebankovními půjčkami téměř nepodléhal regulaci – půjčky mohl nabízet takřka kdokoliv, kdo měl živnostenský list a chtěl si přivydělat. A to byl zásadní problém. Úvěrové společnosti téměř nebylo možno kontrolovat a neexistoval ani žádný registr úvěrových společností, do kterého by bylo možné nahlédnout. Pro spotřebitele byla tato situace značně nepřehledná a hledání důvěryhodného poskytovatelepřipomínalo průchod neprostupnou džunglí.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru podmínky pro poskytovatele značně zpřísnil. Každý, kdo chce poskytovat úvěry, musí nejdřív obdržet licenci od České národní banky. Tu získají pouze poskytovatelé, kteří mají počáteční kapitál ve výši alespoň 20 milionů Kč. Následně pak musí udržovat základní kapitál ve výši alespoň 5 % objemu poskytnutých a dosud nesplacených úvěrů, který musí každoročně vykázat.

Nový zákon se negativně dotkl především nepoctivých podnikatelů s lichvářskými praktikami a přináší lepší ochranu spotřebitele. To je dobrá zpráva pro všechny zájemce. Tou špatnou může být pro některé zájemce o půjčku skutečnost, že již nelze získat úvěr bez doložení příjmů. Každý poskytovatel má totiž ze zákona povinnost posoudit vaši schopnost úvěr splácet.

Uvažujete o půjčce? Ověřte si, od koho si půjčujete! Stačí nahlédnout do seznamu, který zveřejnila Česká národní banka, kde se nachází všichni nebankovní poskytovatelé, kteří již zažádali o licenci. Seznam registrovaných subjektů se nalézá zde:

https://apl.cnb.cz/apljerrsdad/JERRS.WEB07.INTRO_PAGE?p_lang=cz

Pokud zjistíte, že společnost, se kterou jednáteo půjčce, v seznamu ČNB není (takže s nejvyšší pravděpodobností nemá oprávnění k poskytování půjček), okamžitě s ní ukončete jednání. S lichváři a nepoctivými společnostmi, které půjčky nabízí nelegálně, si není radno zahrávat.

Zveřejněno dne 07.04.2017

Zpět