Nový zákon o spotřebitelském úvěru: jaké změny nás čekají?

​V prosinci 2016 vstoupí v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, který slibuje větší ochranu spotřebitele. Jaké výhody nám ale skutečně přinese a na co si dát pozor?

Buďme upřímní. Poskytování půjček je obchod jako každý jiný a poskytovatel půjček jeho provozováním sleduje především finanční zisk. Jde však o to, aby věřitel nevyužíval nepříznivé situace žadatele, jednal férově a nesnažil se maximalizovat svoje zisky na úkor dlužníka. Právě proti takovým neférovým praktikám a všem nepoctivcům je nový zákon zaměřen.

Nová legislativa značně zpřísní podmínky pro poskytovatele nebankovních půjček. Dříve mohl peníze půjčovat prakticky kdokoliv, kdo měl živnostenské oprávnění. Toho využívala celá řada podnikavců s pochybnými obchodními praktikami. Těm podle nového zákona odzvonilo.

Podle nového zákona budou muset poskytovatelé půjček splnit celou řadu striktních podmínek, prokázat že mají základní kapitál 20 milionů a požádat o licenci u České národní banky. Pouze takto prověřené a registrované společnosti budou moci nadále legálně poskytovat půjčky. Nebankovní trh se tak doslova vyčistí od všech pochybných poskytovatelů a spotřebitel se v něm bude moci snadněji orientovat. Pokud uvažujete o půjče, ověřte si, zda má daná nebankovní společnost licenci od České národní banky a nachází se v jejím registru.Tyto informace by měla mít každá registrovaná společnost na svých webových stránkách.

Zákon přináší i další změny. Upravuje například podmínky pro pozdní splácení. Opozdili jste se splátkou? Bojíte se přemrštěných sankcí a poplatků nebo dokonce toho, že přijdete o všechen majetek? I tady by měl zákon stát na vaší straně. Pokuty a penále, které si společnosti účtují za pozdní splácení, mají nově činit maximálně polovinu celkové dlužné částky a nejvíce 200 tisíc. Pozor ovšem na poplatky za upomínky, které zákon nezahrnuje do sankcí a nejsou tudíž nijak omezeny. Zjistěte si v případě, že se zpozdíte se splátkou, jakou částku si za ně firma účtuje, abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni.

Zákon si také posvítil na úvěrové smlouvy. Poskytování všech půjček a úvěrů se bude muset řídit zákonem o spotřebitelském úvěru a už nebude možné ho nadále obcházet. Jedna z povinností pro poskytovatele, která z nového zákona vyplývá, je nutnost poskytnout spotřebiteli formulář s předsmluvními informacemi, kde budou uvedeny přesné údaje o tom, kolik žadatel o půjčku celkově zaplatí, jaká je úroková sazba a RPSN, a poskytovatel také bude muset přesně vyčíslit poplatky a provizi pro zprostředkovatele. Díky tomuto opatření bude mít spotřebitel možnost reálně porovnat parametry jednotlivých úvěrů a vybrat si ten, který ho vyjde nejvýhodněji. Jak říkají reklamní slogany: už žádné skryté poplatky a kličky!

Až budete vybírat půjčku, požadujte od poskytovatele všechny tyto údaje. Pokud by vám je odmítl poskytnout, zkuste to raději jinde. Proč se nechat napálit od podvodníků, když si budete moci vybrat z desítek až stovek seriózních a prověřených firem?! Jednou z nich je i společnost TGI Money a.s., která už více než 10 let poskytuje oblíbený nebankovní úvěr Hypopůjčka. Získejte výhodnou americkou hypotéku od prověřené společnosti. Zažádejte si o Hypopůjčku!

Zveřejněno dne 01.12.2016

Zpět