Půjčky bez registru na cestě k západním standardům

Český trh s půjčkami bez registru se za poslední tři roky výrazně proměnil k lepšímu. Pomohl k tomu zákon z roku 2016, který dohled nad nebankovními půjčkami svěřil České národní bance.

ČNB také uděluje licence poskytovatelům půjček, kteří musí splnit náročné podmínky. Díky tomu zmizeli největší predátoři i různé podvodné společnosti a nebankovní půjčky se staly bezpečnější, protože i ony musí splňovat řadu norem.

Nebankovní společnosti se dotahují na banky

Změn ovšem nastalo více. Největším překvapením pro řadu lidí bude, že nebankovní společnosti vytvořily bankám opravdu zdatnou konkurenci a podle průzkumů je v některých ohledech již porážejí. Velké nebankovní společnosti již poskytují půjčky za srovnatelnou cenu jako banky, a navíc jsou často i vstřícnější k zákazníkům. Potvrzuje to nezávislý test společnosti Člověk v tísni, která každoročně sestavuje svůj Index odpovědného úvěrování.

Tři nebankovní společnosti mezi 5 nejlepšími poskytovateli

Tento žebříček ukazuje několik důležitých věcí. V souhrnném hodnocení klíčových ukazatelů (náklady na půjčku, pokuty při nesplácení, vstřícnost a transparentnost) obstály velké nebankovní společnosti, které dokonce obsadily tři místa v pětici nejlepších. Menší nebankovní společnosti však zůstaly daleko pozadu. Po stránce nákladů na úvěr a pokut za nesplácení je mezi malými a velkými nebankovními společnostmi patrný ostrý předěl – u těch menších zaplatíte za úvěr výrazně více, a to až desetinásobek.

TGI Money v čele pozitivního trendu

Český trh s půjčkami bez registru je z nejhoršího venku, k západním standardům však ještě kus cesty zbývá. Nadále existují společnosti, které klientům při opoždění splátky zvýší úrokovou sazbu třeba o 150 %, nepředloží mu k prostudování kompletní smluvní dokumentaci nebo klientům brání, aby se v případě sporu obrátili na soud.

Dochází však i k pozitivním změnám, které naše společnost TGI Money jako velká nebankovní společnost prosazuje již dlouhé roky. „Řada věřitelů upustila od účtování zákonných sankcí a snaží se raději s lidmi dohodnout. A co je ještě podstatnější, čtyři z deseti oslovených společností neúčtují lidem v případě potíží se splácením smluvní úrok, ale spokojí se zákonným úrokem z prodlení. To považujeme za rozumnou praxi, protože navyšování dluhu nezřídka vede do dluhové pasti a nepomůže ani věřiteli ani dlužníkům,“ říká David Borges, který Index odpovědného úvěrování sestavoval.

Pokud tedy sháníte půjčku bez registru, vybírejte si poskytovatele pečlivě. Rozdíly zůstávají stále veliké. U nás v TGI Money se setkáte se vstřícným a transparentním jednáním a jako velká nebankovní společnost vám nabídneme podmínky, se kterými budete moci být opravdu spokojeni. 

Zveřejněno dne 17.09.2019

Zpět