Vánoce na dluh? Buďte raději opatrní

Jak se Vánoce blíží, stoupá nákupní horečka. Každou chvíli si vzpomenete, komu všemu se společensky sluší nějaký dárek dát: kolegům v práci, přátelům, se kterými se kolem Vánoc uvidíte, příbuzným, a samozřejmě je tu vaše rodina. Rozpočet praská ve švech nebo je jasné předem, že stačit nebude.

Do této situace přicházejí nabídky na předvánoční půjčky, úvěry a nabídka koupě dárků na splátky. Můžete-li, vyhněte se jim jako čert kříži.

Letošní půjčka vás obere o příští Vánoce

Existují nejrůznější druhy předvánočních úvěrů. Banka vám může povolit povolené přečerpání účtu nebo vám nabídne kreditní kartu. U nich je výhodou, že nemusíte vyčerpat celou povolenou částku, úrok se vypočítává pouze z toho, co skutečně utratíte. Oba dva tyto typy úvěru však bývají úročené velmi vysoce a z tohoto typu dluhu se budete vzpamatovávat pomaleji.

Další možností je vzít si spotřebitelský úvěr, který budete pravidelně splácet v měsíčních splátkách. Úročení není vysoké, v průměru zhruba 8,5 % (nejdůležitější je ale podívat se na RPSN). Zní to přijatelně, zvlášť když částku rozložíte na celý rok – jenomže tyto peníze byste měli šetřit na příští Vánoce. Za rok budete v téže situaci, chudší o částku zaplacenou na úrocích.

Prodejci často lákají zákazníky na možnost pořídit dárek na splátky. Zní to lákavě, ale je to také druh úvěru. Neuzavíráte ho přímo s obchodníkem, ale s poskytovatelem (bankou nebo nebankovní společností). A nese s sebou určitá právní rizika. Nesmíte kupříkladu dodat nepřesné nebo zavádějící údaje. A jestliže by chtěl obdarovaný z nějakého důvodu dárek vrátit, musíte ho nejen do 14 vrátit obchodníkovi, ale také informovat poskytovatele. Pokud jste však dárek na splátky koupili v kamenné prodejně, od smlouvy už odstoupit nemůžete.

Jak z trapné situace ven?

Jsme sice poskytovatelé půjček, ale považujeme za svou společenskou odpovědnost před nezodpovědným zadlužováním varovat. Zadlužit se kvůli vánočním dárkům opravdu nedává smysl. Volte raději dárky finančně nenáročné. Nedbejte na řeči, že „půjčit si je normální, takhle se přeci dneska žije“. Pokud vám rozpočet nestačí, tak u koho můžete, tam raději vyrobte a vložte do obálky „certifikát“ – vyrobíte vtipné potvrzení, že dotyčná osoba ten a ten dárek dostane, jakmile to bude technicky možné. Pořídíte ho z lednové výplaty. Nebo vyrobte poukázku na svou službu, protože lidská pomoc je mnohdy vítanější než většina běžných dárků. A klidně přiznejte, že vám kvůli nečekaným výdajům na dárek nezbylo.

A když už dluhy máte?

Pokud již v dluzích jste, přerůstají vám přes hlavu a další výdaje jsou před vámi, pak je nejlepší úvěry tzv. konsolidovat. Kontaktujte nás a my můžeme vaše závazky shrnout do jedné výhodné Hypopůjčky. Své dluhy uhradíte a díky nízkému úroku a dlouhé době splatnosti se vám sníží měsíční splátky. Získáte zase prostor, jak se svými příjmy každý měsíc vyjít.

Zveřejněno dne 04.12.2019

Zpět